Verbeelding van de Waal

Een digitale Waalzaal

Met deze digitale presentatie over de Waal maakt u kennis met een thematische selectie uit de collectie van Museum Het Valkhof in Nijmegen.

De presentatie maakt deel uit van Verbeelding van de Waal, een samenwerkingsproject van Museum De Bastei, Museum Het Valkhof, Erfgoed Gelderland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de provincie Gelderland, de gemeente Nijmegen en bureau Overland.

Deze website is een uitgave van Museum Het Valkhof
Juni 2017

Samenstelling en eindredactie: Tosca Philipsen
Vormgeving: Jan Wieger van den Berg en Tosca Philipsen
Fotografie: Ronny Meijers, Thijn van de Ven
Webontwikkeling: Dennis Pasveer - ThisWayUp

De rivier de Waal was en is bepalend voor het landschap en heeft veel invloed op het leven van de oeverbewoners.
De collectie van Museum Het Valkhof in Nijmegen bevat vele objecten die een relatie hebben met de Waal. Kunstenaars lieten zich inspireren en hebben hun indrukken verbeeld in kunst en kunstnijverheid. Hun werk draagt, samen met de vele archeologische vondsten, bij aan het verhaal van de Waal.

Een van de topstukken in de collectie van Museum Het Valkhof is het grote schilderij van Jan van Goyen Gezicht op de Waal en Valkhofburcht, olieverf op doek (1641), 154×258 cm. Dit schilderij staat centraal in de digitale Waalzaal.

Van Goyen heeft vanaf de overkant de middeleeuwse Valkhofburcht aan de brede rivier weergegeven. Van de Valkhofburcht, die tijdens de Franse invasie in 1794
zwaar werd beschadigd en kort daarna is gesloopt, bleef maar weinig over.
Het is vooral aan Jan van Goyen te danken, dat de indruk werd overgeleverd die het massieve bouwwerk aan de Waal door de eeuwen heen moet hebben gemaakt.
Op het schilderij strekt de Waal zich
vanuit de verte uit langs de heuvels en de stad op de voorgrond. Veel details op dit schilderij geven aanleiding tot het tonen
van collectiestukken met een eigen verhaal en een eigen kijk op de Waal. Door op het beeldscherm de cirkeltjes aan te raken, worden de selecties per thema zichtbaar.

Tik om te openen in volledig scherm